4 tips om ziekteverzuim te beperken

Voorkom en beperk ziekteverzuim ! FEIT 70 procent van het verzuim in Nederland ontstaat vanuit een psychisch probleem. Veel vormen van lichamelijke ziekte zijn te voorkomen.  We gaan hier niet beweren dat je verzuim volledig kan voorkomen. Echter, jij hebt als werkgever en/of leidinggevende weldegelijk de mogelijkheid om het verzuim binnen je bedrijf te verlagen. We geven 4 tips om je op weg te helpen.

 
 

Voorkom en beperk ziekteverzuim !

FEIT 70 procent van het verzuim in Nederland ontstaat vanuit een psychisch probleem. Veel vormen van lichamelijke ziekte zijn te voorkomen.

We gaan hier niet beweren dat je verzuim volledig kan voorkomen. Echter, jij hebt als werkgever en/of leidinggevende weldegelijk de mogelijkheid om het ziekteverzuim binnen je bedrijf te verlagen. Want de verzuimkosten kunnen over serieuze bedragen gaan en daarmee kan verzuim een grote risico zijn voor jouw bedrijf. Investeer tijd en geef aandacht aan je medewerkers zodat zij gezond en prettig kunnen werken.

We geven 4 tips om je op weg te helpen.

 

Tip 1 Herken de symptomen

Merk je dat je medewerker minder functioneert, zware belasting vermijdt en/of zie je een duidelijke gedragsverandering? Dit kan wijzen op (psychische) of fysieke klachten.

Natuurlijk kan je als werkgever denken: hij of zij meldt zich wel wanneer het niet goed gaat. Er zijn medewerkers die echt zeker wel bij je aankloppen als het niet goed gaat. Maar er is ook een groep medewerkers houdt dit liever voor zich. Hij of zij ziet misschien dat je heel druk bent en geen tijd voor ze hebt. Of misschien zijn ze van nature al niet erg open en erg naar binnen gericht. Het liever opkroppen dan delen.

Daarom: ken je medewerkers. Zij ze stiller, reageren ze anders of zijn ze minder productief? Neem de tijd en ga open het verzuimgesprek aan.

 

Tip 2 Grijp op tijd in bij psychische klachten

Signaleer psychische klachten op tijd, voordat ze escaleren. Zo kun je de verzuimduur zelfs verkorten. Fijn voor de medewerker en voor jou! Als werkgever kan je de psychische klachten niet verhelpen of oplossen. Wat voor een medewerker prettig kan zijn is een luisterend oor bieden en hem of haar stimuleren om professionele hulp te zoeken.  

FEIT Wist je dat medewerkers met psychische klachten gemiddeld veel langer thuis blijven dan mensen met fysieke klachten? In 2018 bleven medewerkers met psychische klachten 59 werkdagen thuis, tegenover 14 werkdagen bij overige klachten.

 

Tip 3 Draag zorg voor goede werk – privé balans

Onderzoek wijst uit dat een verstoorde werk privé-balans is een van de belangrijkste oorzaken van psychisch verzuim.

Veel werkgevers denken dat de werk privé-balans vooral lastig is voor vrouwen. De praktijk laat toch een ander beeld zien. Uit onderzoek blijkt dat vooral jonge mannen moeite met het combineren van werk en privé. Ruim 80% van de medewerkers geeft aan nooit met hun werkgever te praten over de balans tussen werk en privé.

VRAAG: Ben jij het gesprek al eens aangegaan met je mensen? Ontdek hier de 7 tips die helpen om het verzuimgesprek aan te gaan.

 

Tip 4 Zorg voor een goede (thuis) werkplek

De Arbowet verplicht je om te zorgen voor een veilige werkplek. Daarmee wordt bedoelt: een werkplek waar je medewerkers geen gezondheidsklachten aan overhouden. Dat geldt dus ook op de thuiswerkplek!

Zorg voor een goede bureaustoel, een verstelbaar bureau, een laptopstandaard en een los toetsenbord met muis. Zo voorkom je klachten aan de schouders, nek en rug. Een gezonde werkplek heeft voldoende (dag) licht, frisse lucht en planten.

Een goede werkplek vermindert gezondheidsklachten en draagt bij aan verlaging van verzuim.

We kunnen ons voorstellen dat verzuim vragen bij je oproept.
Schroom niet jouw vraag met ons te delen.

Meer weten? vragen@durfcompany.nl

 
 

 

 

Terug naar Blogpagina