Kosten ziekteverzuim

De kosten van een zieke medewerker zijn vaak niet direct zichtbaar. Hij of zij werkt niet, dus wordt vaak een collega belast met extra werk. Een gedeelte van het werk kan soms blijven liggen. In een commerciële buitendienstfunctie ligt dat vaak wel wat complexer. Met als gevolg dat je mogelijk direct omzetverlies hebt. Om je een idee te geven: een zieke werknemer kost je als ondernemer gemiddeld al gauw 250 tot 300 euro per dag, maar dit kan nog verder oplopen. Voor het gemak: je bent al gauw 2,5 keer het salaris kwijt. Zeker als het ziekteverzuim langer gaat duren.

 
 

De kosten van een zieke medewerker

Voorkomen is beter dan genezen zeggen we vaak. Maar dat geldt zeker bij ziekteverzuim. De kosten van een zieke medewerker zijn vaak niet direct zichtbaar. Hij of zij werkt niet, dus wordt vaak een collega belast met extra werk. Een gedeelte van het werk kan soms blijven liggen. In een commerciële buitendienstfunctie ligt dat vaak wel wat complexer. Met als gevolg dat je mogelijk direct omzetverlies hebt.

Om je een idee te geven: een zieke werknemer kost je als ondernemer gemiddeld al gauw 250 tot 300 euro per dag, maar dit kan nog verder oplopen. Voor het gemak: je bent al gauw 2,5 keer het salaris kwijt. Zeker als het ziekteverzuim langer gaat duren.

 

‘Zoveel hoor ik je denken? Lees verder en zie het kostenplaatje’

 

Directe en indirecte kosten

We maken onderscheidt tussen directe en indirecte kosten. Denk bij directe kosten aan o.a. de verplichte doorbetaling van het loon (70 tot 100%) en kosten voor arbodienstverlening.

Indirecte kosten zijn bijvoorbeeld de kosten voor vervangend personeel of verlies van productie of dienstverlening.

Mocht een werknemer wat langduriger ziek zijn, dan laat dit rekenvoorbeeld zien wat een zieke werknemer kost per dag:

Loondoorbetaling: 153 euro
Kosten vervanging: 191 euro
Omzetverlies tijdens afwezigheid: 43 euro
Kosten arbodienstverlening: 10 euro
Interne verzuimbegeleiding: 8 euro

Totaal verzuimkosten: 405 euro per dag
(voorbeeld jaarinkomen van 36.500 euro)

De exacte kosten van ziekteverzuim zijn natuurlijk volledig afhankelijk van jouw situatie. Wil je weten wat je kunt doen om de kans op ziekteverzuim te verlagen? Lees de 4 tips om proactief werk te maken van ziekteverzuim.

Meer weten? vragen@durfcompany.nl

 
 

 

 

Terug naar Blogpagina